Of u nu een vakantiehuis koopt om met uw gezin in alle rust te kunnen genieten of omdat u het als een interessante belegging ziet; in alle gevallen betreft het een investering waarvan u lange tijd de vruchten hoopt te plukken. Het is dus raadzaam om vooraf goed na te denken over uw keuze. Vanuit onze jarenlange ervaring geven wij u graag een aantal handige tips.
Tips bij aankoop
Tip 1
Zoekt u een tweede woning puur voor eigen gebruik? Of wilt u een deel van de kosten terugverdienen in de vorm van verhuuropbrengsten? Denk in het laatste geval goed na over hoe u de gewenste bezettingsgraad kunt realiseren. Ligt de door u beoogde woning op een vakantiepark? Informeer dan naar de verhuurmogelijkheden en kijk kritisch naar rendementsberekeningen.
Tip 2
Verblijft u veel zelf in uw recreatiewoning? Houd dan rekening met de forenzenbelasting, die u mogelijk moet afdragen en met eventuele beperkingen, die de gemeente oplegt bij het eigen gebruik van recreatiewoningen.
Tip 3
Zoekt u een tweede woning op een vakantiepark? Verdiep u dan vooraf goed in de parkregels en het huishoudelijk reglement. Mag u bijvoorbeeld een tweede auto bij uw woning parkeren? Mag u desgewenst een tuinhuisje op het perceel plaatsen of een aanbouw aan de woning realiseren? En mag u zelf uw tuin volledig vrij inrichten of moet u zich houden aan een groenplan?
Tip 4
Verdiep u goed in de gemeentelijke regels. Mag u de woning bijvoorbeeld zelf 365 dagen per jaar gebruiken of gelden er restricties bij eigen gebruik? Hoe ziet het bestemmingsplan eruit? Wat is de hoogte van de toeristenbelasting en moet u forenzenbelasting betalen? Is er erfpacht van toepassing en zo ja, hoe lang loopt deze dan door?
Tip 5
Overweegt u een vakantiewoning in aanbouw te kopen? Let er dan op of er hoogwaardige materialen gebruikt worden en of materialen en voorzieningen zo robuust zijn dat ze goed bestand zijn tegen mogelijk onvoorzichtig gebruik door eventuele huurders.
Tip 6
Koopt u een recreatiewoning op een vakantiepark? Informeer dan wat de exploitant voor u kan betekenen bij zaken als bijvoorbeeld schoonmaak en onderhoud van de woning, alsmede het onderhoud van de tuin. Zorg er voor dat goed transparant is welke diensten binnen of buiten een overeenkomst vallen. Mogelijk is er sprake van een Vereniging van Eigenaren (VVE). Informeer in dat geval naar de jaarlijkse bedrage en de (onderhouds)activiteiten, die vanuit deze bijdrage bekostigd worden.